BLOG 1.8.2017 PŘESTĚHOVÁN NA: ABITOFJITT.BLOGSPOT.COM !

Článek s důvody a vysvětlením najdete ZDE.

Španělská tortilla

1. října 2015 v 10:44 | Jíťa |  Kuchtění
Ahoj přátelé! :)
Jelikož čas neúprosně letí kamsi do neznáma a svět se mění, stalo se, že se pomalu změnila i ta 15ti letá Jíťa, co si kdysi dávno založila druhý blog vedle toho Pánprstenovského a začala na něj cpát fotky a vyprávění z cest. Téhle Jítě je dneska skoro o 10 let víc, pořád studuje, a taky se o sebe naučila postarat sama, za což je moc ráda. K tomu starání se o sebe patří i starost o hladové bříško - proto Jíťa začala hledat dobré recepty na pečení a vaření, které by byly jednoduché a netrvaly moc dlouho. A jelikož těch skvělých mňamek už pár stvořila a zkusila, řekla si, že by se s váma o ně mohla podělit :) Takže: pečte, smažte, vařte, měňte recepty dle svého a když budete mít taky něco zajímavýho, přineste ochutnat! :)


A jako první na řadu přichází vajíčková mňamóznost: tortilla! Ovšem ne taková ta placka, do který se zamotá kdeco, ale španělská tortilla, z brambor, vajec a cibulky, kterou se naučil můj drahý na zahraničním výjezdu.
Takže... co potřebujeme?

Pro dva lidi a pánev s průměrem cca 22cm a hloubkou dejme tomu 4-5cm si připravíme:
- 6 vajec
- 1 veeeelkou cibulu
- 4-5 středních brambor
- olivový olej
- asi hodinku času

Tož poďme na to :) Na pánev cmrndneme kapku oleje a zahříváme ho. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka nebo půlkolečka a hodíme ji na pánev a necháme ji smažit.
Když je postaráno o cibuli, vezmeme si na paškál brambory. Oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Dělám je radši menší, protože jsou rychleji měkké. :) No a na nic nečekáme a hodíme je k cibuli.

V téhle fázi to na pánvi vypadá asi takto:



Obsah pánve se vesele smaží - cibulka by měla být hlavně měkká, ne nutně dozlatova, a brambory potřebujeme dostat do poživatelné podoby, kdy si na nich nevylámeme zuby. Necháme to všechno pracovat, občas promícháme a podíváme se na vajíčka.

6 vajec loupneme do misky a přidáme trochu soli. Pak vezmeme vidličku nebo takové to drátové šlehátko a ručně šleháme, až bude na hladině spousta bublinek a nikde žádné cucky. Dobrá našlehanost totož výsledné tortille zaručí nadýchanost a objem a nebude to jen taková blbá omeleta.
Až budou cibule s bramborami připravené, zalejeme je vajíčky a pánev přiklopíme pokličkou, aby to bylo rychlejší. A hlavně během smažení už nic nemícháme, rozbili bychom tvar.


Jak má vypadat správná tortilla? Nu, je pěkně žlutá a skoro leze ven z pánve :) Než se vajíčka propečou až nahoru, docela to trvá, buďte trpěliví a nežeňte sporák na moc velký oheň, jinak se začne tortilla zespodu pálit.

A pak už jen stačí ji vyklopit na talíř, nalít k tomu něco dobrého na pití a šmakovat! :)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Caddy Caddy | Web | 1. října 2015 v 11:17 | Reagovat

Konečně nějaký skvělý a přitom jednoduchý recept! To musím zkusit co nejdřív! :-)

2 Van Vendy Van Vendy | Web | 3. října 2015 v 15:47 | Reagovat

Vypadá to moc dobře, nadýchaně, a počítám, že můžeš dát i brambory vařené, když ti zbydou třeba od předchozího oběda. :-)
Rychlým jídlům taky dávám přednost, nechce se mi pracně vyvářet.
Takže ti dám dva jednoduché receptíky, jsou to už staré recepty, ale pořád dobré. (Našla jsem je v nějakých časopisech, když jsem svého času vystřihovala a lepila kdeco :-D )

Takže - staročeské kuře.
Dáš do pekáčku (do remosky nebo zapékací misky)kuře (stehna, prsíčka, nebo jakékoliv jiné libové maso, může být krůtí, vepřové nebo králičí).
Osolíš je a opepříš a dáš rozpéct. Ve třetině pečení (nebo i od začátku) přidáš dvě-tři jablíčka nakrájená na kousky. Můžou být i ve slupce, pokud je slupka čistá a nevoskovaná. Ideální jsou jablíčka letní, sladkokyselá, ale můžou být i normální. A po dvou třetinách pečení přidáš pokrájený česnek, třeba šest stroužků.  Necháš dopéct a jablečno-česnekovou hmotu vidličkou trochu promačkáš.
K tomu brambory nebo rýže.

Ještě přidám jeden - kuře ve šlehačce.
Ale prakticky takhle můžeš připravit jakékoliv libové maso.
Do pečkáčku dáš na plátky nakrájenou cibuli, na ně syrové oloupané a pokrájené brambory, osolíš, a na to porce kuřete nebo jiného masa, též osolené a případně opepřené.
Všechno to zaliješ jednou šlehačkou 33% a pečeš do měkka.
Dobrou chuť! :-)

3 Jíťa Jíťa | Web | 3. října 2015 v 17:48 | Reagovat

[2]: WOOOW, mockrát děkuju, Vendy! S kuřetem se právě začínám seznamovat, takže se mi to bude hodit :) Ten s jabky vypadá dobře - a zrovna jich doma máme hory :D

už uvařený brambory by šly taky, jen by se musely opíkat opatrně, aby se nerozpadly.
V téhle rubrice budou takové samé jednoduchosti, co se dají uplácat na kolejích v žalostně vybavený kuchyňce :D

4 rioli rioli | Web | 4. října 2015 v 17:28 | Reagovat

Téda, to je skvělý nápad, takhle sdílet recepty :) Určitě pokračuj!

Rioli je taky ve fázi, kdy ráda peče a vaří a zútulňuje pokojíčky :) Bohužel má problém s nějakými potravinovými alergiemi, takže zrovna tohle jídlo by kvůli vajíčkům nemohla jíst...:(

Přemýšlela jsem, jak si vlastně vařím já... a největší podíl surovin, které používám, tvoří zelenina kombinovaná s houbama, masem nebo smetanou.

Úplně skvělé jsou recepty z cukety - smažené, zapečené, dušené...
Nedávno jsem taky jedla skvělé dýňové karbanátky (i když jsem je nevařila) a dýni zapečenou se sýrem a bylinkama. To bylo výborné!

Abych do sebe dostala nějaké luštěniny, občas si dám fazole - buď na způsob baked beans nebo takové falešné chilli con carne se špenátem, rajčaty a jinou zeleninkou :)

Mám taky skvělý recept na kuřecí srdíčka na indický způsob - se smetanou, kari, chilli a jarní cibulkou :) Jestli ti nevadí "vnitřnosti", tak klidně napíšu podrobnosti :D

5 Jíťa Jíťa | Web | 4. října 2015 v 23:21 | Reagovat

[4]: Jů, recept na další kuře se vždycky hodí :)
To je dost škoda, že nemůžeš vajíčka :( Ale neboj, budou tu i bezvaječné recepty :)
Zeleninové variace jsou super, občas si ráda dělám nejrůznější saláty (taky sem přidám :D), je to mnohokrát lepší než ta UHO a další neidentifikovatelný věci z menzy :D
A měla jsi už cuketovou buchtu? Mamka ji udělala s čokoládou navrchu a mohla jsem se po ní umlátit!

6 rioli rioli | Web | 9. října 2015 v 22:51 | Reagovat

[5]: cuketová buchta?? No tak to musím ochutnat! :D Prosím recept!

Saláty jsou supr, ráda si k nim míchám různé zálivky (smetana, bylinky...), ale teď v "zimě" radši něco teplýho do bříška :)

Smůla, ta vaše menza. Docela se divím, že tam vaří tak špatně, vždyť tam musí chodit spousty lidí, ne? Já, ač na Karlovce, chodím do nejbližší menzy ČVUT a zatím jsem se vždycky najedla dobře, i když mi přijde, že dávaj maličké porce :-D

7 Jíťa Jíťa | Web | 10. října 2015 v 12:08 | Reagovat

[6]: No, dřív jsme měli jako univerzita fakt dobré menzy a pak - kdoví co se stalo, asi se změnili dodavatelé nebo vedení - se to dost zhoršilo. Jasně, pořád se dá narazit na slušné jídlo, polívky jsou výborný pořád a buchty a palačinky taky :D Ale dost lidí už si radši doma nebo na koleji něco ukuchtí (i z cenových důvodů). Taky mi přijde, že se to liší menza od menzy - třeba u nás na fakultě a pak na stavárně vaří dobře, jinde už je to takové... mno... jinačí :D
Neboj, recept na cuketovku vyjde! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama