BLOG 1.8.2017 PŘESTĚHOVÁN NA: ABITOFJITT.BLOGSPOT.COM !

Článek s důvody a vysvětlením najdete ZDE.

Losos na česneku

2. listopadu 2015 v 21:09 | Jíťa |  Kuchtění
Milí přátelé,
v dněšním kuchtícím článku se podiváme na to, jak upravit rybu - konkrétně lososa. Spousta lidí se ryb bojí, že je zkazí a že neví, co s nimi. Dopředu říkám: zahoďte všecky obavy, jsou naprosto zbytečné! Losos (i třeba pstruh, jak si ukážeme někdy příště), jsou, co se vaření týče, velmi nenáročná zvířátka :)

Co potřebujeme?
- filety z lososa
- česnek
- rozmarýn (sušený v pytlíčku a nebo klidně zelený na větvičce)
- olivový olej

Nejprve se zastavme u samotné ryby. Losos je nejlepší čerstvý, ale to je v našich krajích dost těžké, takže doporučuju zajít do dobré rybárny (v Brně třeba Ocean48 nebo Šopík) a nechat si filetky ukrojit a rozhodně je nekupovat někde v Lídlu zabalené do plastovýho obalu a kdovíjak dlouho mražené. Fuj fuj.
Pro jednoho člověka stačí obvykle filetka o cca 200g; pokud jste lososa ještě neměli, kupte si radši menší, třeba 100g, a jen tak ochutnejte, lidi mají různý chutě, a nemusíte si spolu s rybkou sednout. Ale nenechte se odradit hned ze začátku: chutná to výborně :)



Tákže. Na pánvičku nalejeme vrstvičku oleje, necháme ho zahřívat a mezi tím opláchneme lososy vodou a osušíme je do ubrousku, aby pak při smažení neprskali.
Njedřív je do pánve položíme "na bříško" - čili tou nešupinatou částí dolů (viz obrázek hore), a necháme je chvilku smažit, než se z nich začne vylučovat tuk a kolem okrajů budou takové bílé kuličky. Pak je můžeme nechat ještě chvilku z obou bočních stran. Při otáčení rybky pozor na to, že čím víc je udělaná, tím víc se rozpadá, tak ať z toho nemáte kaši :D


Česnek si nakrájíme na slabší plátky a až bude losos z těch "nešupinatých" stran už hezky růžový, otočíme ho na záda a tu masovou část posypeme česnekem a rozmarýnem a necháme dosmažit. Obvykle to od začátku do konce trvá asi 30 minut. Na dolním obrázku už je finální usmažená podoba, tentokrát jsme ho trápili na pánvi trochu víc, takže je do hněda, ale stačí, když ho necháte zrůžovět tak, aby se poté, co do něj šťouchnete, začal rozsýpat.

No a pak už jen baštíme, mlaskáme a slintáme :)
Brou chuť :)

P.S.: A teď si představte, že by to bylo ze zrovna ulovené ryby... Mmmmm...

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Van Vendy Van Vendy | Web | 7. listopadu 2015 v 12:33 | Reagovat

Česnek a bylinky, dobrá volba! Jednoduché jidélko a moc dobré, losos je fakt chutná ryba, akorát trochu drahá. Ale zase, nepečeme ho každý den.  ;-)
Prima recept, pěkně srozumitelný a jednoduchý.
Vzpomínám si na vyprážaného lososa, kterého jsme si kupovali před lety v Šaštíně (na Slovensku). Nevím, jestli to byl pravý losos nebo falešný, ale tu lososí chuť měl a bylo to obaleno v nějkých bylinkách a pak ještě v trojobalu a smažené do růžova a fantasticky dobré.
Co se týká pstruha, vynikající jidélko. A nechci to zakřiknout, ale co jsem koupila pstruha, i mraženého, tak se mi zatím nesmrsknul na polovinu, jako ostatní filata. Takže, poctivá váha, kde se sice trocha vypeče, ale v rozumné míře.
Doufám, že jsem to teď nezakřikla. :D

2 Jíťa Jíťa | Web | 7. listopadu 2015 v 17:34 | Reagovat

[1]: Překvapivě to cenově docela jde... V Brně ho v Ocean48 obvykle seženeš za nějakých 32kč/100g, takže pokud si koupíš tak 200g (a to už je fakt dost porce, někdy mám problém to sníst :D), tak máš večeři kolem 80kč (včetně nějaké sezamové housky třeba). A navíc to neděláš každej den, jak píšeš :)
Pstruha kupuju taky jen "čerstvýho", nic z obchoďáku... A je fakt skvělej :) Jen na koleji bez trouby to moc nejde... Prvního jsem měla vloni v Roháčích na večeři, tam jsem si ho zamilovala :D

3 Van Vendy Van Vendy | Web | 23. listopadu 2015 v 16:11 | Reagovat

[2]:Zkus se podívat po takových těch minitroubičkách, co prodávají třeba v Mobelixu, já mám podobnou, která je velikostně jako menší mikrovlnka, vleze se tam porce zhruba pro dva nebo pro tři a můžu v ní péct jak maso, tak nějaký rychlý moučník, nebo v ní zapékám i tousty, má to i časovač, takže většinou nemusím hlídat dobu pečení (i když neradno od toho odcházet pryč, jeden nikdy neví), a protože není velikostně objemná, mohla by se ti i šiknout. Zkus mrknout i na internet, nejsou ani tak drahé, ta moje stála kolem devíti stovek, slevněná z nějakých osmnácti set nebo dvou tisíc, přesně si nepamatuji. A je to normální elektrická minitrouba, žádná mikrovlnka... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama