BLOG 1.8.2017 PŘESTĚHOVÁN NA: ABITOFJITT.BLOGSPOT.COM !

Článek s důvody a vysvětlením najdete ZDE.

Špagety s rajčatovou omáčkou

18. února 2016 v 14:15 | Jíťa |  Kuchtění
Máte rádi špagety? A jak je děláte? Kečup a párek - čili tak nějak rychle, aby už to bylo? Nebo si dáváte s omáčkou záležet a pipláte se s ní tak, jako moje kamarádka, co do ní dala mleté maso, muškátový oříšek a spoustu dalších věcí? :D
Já vám tu dnes přináším jednoduchý recept, který zabere tak maximálně 45 min i s krájením rajčat, a po jehož převedení do praxe se budete předhánět v tom, kdo vyblíže pánev! :-)

Co potřebujeme?
- špagety (množství podle osob, pro dva lidi stačí půl krabičky/pytlíku)
- cca 500g rajčat
- 2-3 stroužky česneku
- bazalka (sušená či čerstvá)
- olivový olej
- pytlíček parmezánu (v obchodě prodávají už nastrouhaný)

- volitelně: malá konzerva tuňáka (osvědčil se Franz Josef) nebo kousek vepřové krkovice či jiného masa


Začneme nalitím vody do hrnce, do které přidáme tak 1 velkou lžíci oleje a můžeme přisypat i špetku bazalky (těstoviny budou pěkně voňavé). Nezapomeneme osolit (dávám cca 3 malé lžičky). Do takhle připravené vody nasypeme špagety, dáme hrnec na plotýnku a zahříváme k varu. Pozor na ně, dost často mi vykypí a bubliny vody jsou všude, jen ne v hrnci :D


Nyní se vrhneme na omáčku. Do páve nalejeme trochu oleje (odhadem stačí tak 4 polévkové lžice) a zahříváme ho. Mezitím chytneme rajčata, omejeme, nakrájíme i se slupkou na menší kousky a hodíme do pánve, kde je necháme vyvařit. Důležité je, aby se z nich uvolnila voda a omáčka pak nebyla moc tekutá - takže se neděste, že se vám z pánvičky bude valit pára :D
Až budou rajčata změklá (ale stále bude v pánvi trochu voda), přidejte na slabé plátky nakrájený česnek a přisypte trošku bazalky.
Směs vaříme, dokud není pěkně hustá.


Pokud máme tuňáka, můžeme ho přidat až skoro ke konci vaření. (a je to s ním opravdu výborné!)
Chcete-li udělat masovou variantu, je fajn maso nakrájet na malé kousky, osmahnout ho na pánvi a pak teprve přihodit rajčata a česnek.

Jakmile jsou špagety měkké a dobré, scedíme je.

A jdeme servírovat! Hezky vypadá, když dáte na talíř špagety, na ně kydnete trochu vytvořené báječné omáčky, posypete parmezánem a ještě navrch dáte pár zelených oliv (máte-li je rádi).

Dobrou chuť, přátelé, nechte si šmakovat! :-)

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 18. února 2016 v 15:11 | Reagovat

No mňam, to je, ale lákavě :)To by stálo za vyzkoušení.
Já doma dělávám ke spagetům zase nivovou omáčku.

2 Jíťa Jíťa | Web | 18. února 2016 v 15:49 | Reagovat

[1]: Vyzkoušej, stojí to za to :)
Nivovku dělám taky, ale spíš ke kuřeti. Taky bych ji tu mohla někdy zveřejnit :)

3 Caddy Caddy | Web | 18. února 2016 v 16:45 | Reagovat

Jé, miluju špagety skoro v jakékoliv podobě a tohle zní skvěle! :-)

4 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 18. února 2016 v 16:47 | Reagovat

Jééé, vlastně vařím podobně :-) Jen rajčátka používám z plechovky, těch čerstvých mi je líto a v plechovce mají loupaná, puberťáčci mi ty slupky jíst nechtějí :-)
A speciálně pro mojí slečinku, která zeleninu moc nemusí, používám rajčátka dokonce pasírovaná. A navíc, ona ta plechovka rajčat, nebo krabička pasírovaných, vyjde většinou i levněji a na chuti rozhodně neubírá :-)

5 Jíťa Jíťa | Web | 18. února 2016 v 17:00 | Reagovat

[4]: Zkoušela jsem je jednou nahradit protlakem, a to nikomu nepřeju, výsledek stál za starou belu :D Za mě jedině čerstvé rajče :)

6 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 18. února 2016 v 17:36 | Reagovat

[5]: Kdepak, protlak ne. S protlakem to dá spoustu práce s dochucováním :-) Ale rajčátka z plechovky, zvlášť ty kvalitnější, chutnají v omáčkách skvěle :-)

7 Grumpy Grumpy | Web | 18. února 2016 v 19:46 | Reagovat

1) Těstoviny se vždy dávají do vroucí vody.
2) Kromě soli se do vody nic nepřidává (žádný olej ani nic takového).
3) Když vaříš v hrnci plném po okraj, nedivím se, že ti toho půlka vybublá.
4) V současnosti už neznám nikoho, kdo by dělal špagety s kečupem. Verze omáčky od tvé kamarádky zabere sice víc času, ale o tolik náročnější není. Zato si troufám říct, že chutnější.

8 Jíťa Jíťa | Web | 18. února 2016 v 20:01 | Reagovat

[7]:
1) těm těstovinám je to celkem putna - ať už jsem je tam dala na začátku nebo do vroucí vody, vždycky byly v klidu.
2) Nevidím důvod, proč bych se měla držet jen a pouze soli. Naopak, s kapkou oleje a pár bylinkami jsou mnohem chutnější.
3) Ono to dokáže vybublat i bez vody ;)
4) Tak to asi málo koukáš po okolí, takových lidí (a dokonce stravovacích institucí) znám kolem sebe kupu.

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. února 2016 v 21:39 | Reagovat

Špagety můžu také na spoustu způsobů. Zrovna dneska jsme je měli k večeři, mňam :-P

10 David David | E-mail | Web | 18. února 2016 v 22:01 | Reagovat

Vypadá to dobře, ale špagety mám nejraději s boloňskou omáčkou. 8-)

Jinak ten pytlíček parmazánu je pěkně drahý. S kamarády jsme se kdysi shodli, že chuťově není nic moc, že není nad klasický eidam třicítku. 8-)
Co si myslíš ty? :-)

11 Jíťa Jíťa | Web | 18. února 2016 v 22:55 | Reagovat

[10]: Já kupuju takový levnější parmezán, pytlík je do 30Kč, tak to se ještě dá :D Docela dlouho jsem si na něj zvykala, chutná zvláštně, ale nakonec jsem si ho oblíbila a právě k těm špagetám mi hodně jde :) Ale jasně - eidam se hodí taky a mám ho ráda :D

12 Grumpy Grumpy | Web | 20. února 2016 v 10:33 | Reagovat

[8]:
1) Není. Jednak vypadají na obrázku úplně rozvařené a jednak se pak víc lepí, taky v horké vodě se okamžitě samy ohnou. Ne nadarmo se to tak píše ve všech kuchařkách i na obalech.

2) Olej je ve vodě úplně k ničemu, to je fáma, která se z nějakého důvodu u nás hodně ujala. Bylinkami se ochucuje omáčka, nikoli těstoviny (vařit bazalku ve vodě postrádá smysl, stejně ji scedíš jako ten olej).

3) Proto se těstoviny vaří na mírném ohni a musí se hlídat.

4) Díky bohu nikoho takového neznám.

Mimochodem, rajčata je lepší nejdřív povařit vcelku ve vodě, potom oloupat a až potom rozkrájet do omáčky, než je smažit na oleji. A omáčka se nekydá na těstoviny, těstoviny se míchají do omáčky. Je mi to vlastně jedno, jak si vaříš špagety, ale nevydávej to za kulinářské umění.

13 Jíťa Jíťa | Web | 20. února 2016 v 18:05 | Reagovat

[12]: Za zadne kulinarske umeni to rozhodne nevydavam :D tohle je rychla jednoducha vec, co za pomoci kastrolku a panvicky udelas za chvili i na kolejich, kdyz si chces trochu smaknout a fakt nemas naladu se crcat s opulnetni veceri. Rozhodne tu nesepisuju luxusni kucharku ale spis par ryvhlostudentskych navodu jak si zlepsit nuznou menzovni stravu :D
A at si je kazdy vari jak uzna za vhodne, mne se tenhle postup osvedcil a fakt nemam problem se s nim podelit. :)

14 Van Vendy Van Vendy | Web | 20. února 2016 v 19:46 | Reagovat

Špagety jsou vynikající rychlovka a taky dobré na chuť.
Jestli můžu poradit, vodu dej spíš do dvou třetin hrnce, ne až ke kraji. A opravdu, jak píše Grumpy, olej do vody nedávej, stačí voda osolená. Do těstovin můžeš kápnout oleje, nebo přidat máslo, když je vyndáš z hrnce.
Když nic jiného, ušetříš si zaolejovanou vodu, kterou stejně vyléváš do odpadu. Fakt!
Jinak, dívala jsem se na komenty zde a někde padají i rady s těmi rajčaty v konzervě - proč ne,  je to jen další alternativa.
Já někdy používám i kečup (fakt nemám rajčata každý den a konzervovaná si nevzpomenu koupit), ale dělám základ s mletým masem, na cibulce a to maso jen rozdrobím a trochu rozklofu vidličkou. Osolím, případěn okořením, nechám zasmahnout a pak přidám třeba ten kečup, případně i česnek.
Ale je fakt, že rajčata jsou lepší než kečup. Určitě kvalitnější.

[5]: Protlak asi musíš ochutit, to je opravdu původní protlak. Nebo jej smíchej s kečupem půl na půl, moje máma takhle dělala rajskou omáčku. Trochu soli, trochu cukru, případně skořici.
Na druhou stranu, protlak je skutečně kvalitní, oproti kečupu, který je někdy jen obarvený ochucený tentononc. :-?, samozřejmě záleží jaká značka se koupí.

15 Jíťa Jíťa | Web | 21. února 2016 v 10:59 | Reagovat

[14]: Já si s vámi budu asi stále protiřečit, ale když zkouším dělat jakékoli těstoviny bez trochy toho "maštění", všecky se mi slepí a je z nich nerozbitný chuchvalec :D Asi jsem prostě jen antitalent :D

16 Van Vendy Van Vendy | 21. února 2016 v 23:45 | Reagovat

[15]:Může záležet i na špagetách. Zkoušej různé druhy, dobré jsou Panzani nebo Agnesi, ale ty jsou drahé, vyzkoušej si prostě jedny špagety za druhými, protože kvalitní jsou semolinové, ty se fakt nerozváří a určitě najdeš levnější než za 36 (což je cena u panzani a připadá mi opravdu nehorázná). Takové ty české bezvaječné za deset korun se opravdu slepují, chce to hlídat a vybrat z vody zavčasu. Já ti nechci rozhodně nařizovat, co si máš uvařit, zlati, vař jak ti to vyhovuje. Jen ten olej se opravdu dávat nemusí, ale jestli máš vyzkoušený, že se bez něj slepí, tak vař jak jsi zvyklá.
Já si kupuji v Penny jedny těstoviny, které se tváří jak italské (jsou i v červeno-zeleném obalu) a nerozváří se a stojí kolem 15 kč. Ale jinde než v penny jsem je zatím neviděla. :-)

17 Iris Iris | E-mail | Web | 22. února 2016 v 13:20 | Reagovat

Slintám, já je dělávám :-) a asi budou tenhle víkend :D

18 Silwiniel Silwiniel | Web | 8. března 2016 v 18:41 | Reagovat

Špagety mám hrozně ráda, zrovna dnes jsem je měla k obědu. Dělám je s mletým masem, rajčaty a bazalkou. Mňam!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama